Portfolio

Portfolio Ellen Swaan

Wat is voor mij belangrijk  bij het maken van foto’s:

Voor mij is het maken van een foto, meer dan alleen het vastleggen van een voorwerp, situatie of persoon. Het gaat voor mij om dat ik de sfeer en/of magie van het moment wil vangen in de foto. Dus wanneer ik met een bepaald doel foto’s maak verdiep ik mij in wat ik of de opdrachtgever wil uitstralen en wil laten zien met de foto.

Fotografeer ik b.v. lampen, dan wil ik de sfeer die er met deze lampen gecreëerd wordt vast leggen. Ik zal hierbij dus gebruik maken van het aanwezige licht en niet van een flits. Wanneer ik immers zou flitsen dan kan ik de lamp op zich wel  weergeven, maar niet  de sfeer die het licht van de lamp aan de ruimte geeft.

Als ik foto’s maak van een situatie met mensen en dieren, dan focus ik mij dus op de interactie tussen deze twee en probeer ik die vast te leggen.

Bij het fotograferen voor het speciaal onderwijs (hier heb ik te maken met vaak meervoudig beperkte leerlingen) kies ik er voor de leerlingen in een ontspannen en vertrouwde situatie te fotograferen en dus niet in een studioachtige omgeving die voor hen onbekend is en daardoor vaak veel spanning met zich meebrengt. De praktijk heeft uitgewezen dat dit de meest eigen en ontspannen foto’s oplevert.

Op de subpagina’s van mijn portfolie laat ik foto’s zien die ik voor verschillende opdrachtgevers gemaakt heb.

Deze heb ik onderverdeeld in de volgende pagina’s: